info heading

info content


Benke Kúria

A Benke Kúriában a luxushotel kényelme és a panziókat jellemző rugalmasság ötvöződik. A panzió közös tereket és szálláshelyeket biztosít elegáns szobákban, vendéglőkben és exkluzív ebédlőkben, amelyek romantikus vacsorára vagy üzletkötésre egyaránt alkalmasak. Továbbá helyet ad gyűlés- és konferenciatermeknek, team buildingeknek, céges rendezvényeknek és termékbevezetésnek egyaránt. Ideális hely a szabadidőtöltéshez és relaxációhoz egy spa & wellness övezetben.   Sétálhat a természetben, biciklizhet, vagy élvezheti a sétát hintóval vagy szánnal. A hintóval vagy szánnal való sétákat kérésre szervezzük.

A Benke Kúria közös terekkel és elegáns szobákkal rendelkezik, amelyek a környék felső osztályú turizmusának szánt legexkluzívabb szálláshelységei közé tartoznak

A panzió egy XIX század eleji klasszikus stílusú épületbe és annak melléképületébe van berendezve. A Benke Kúria a Kovászna Megyei Tanács által védett épület, amely valószínű a XIX. és XX. század között épült, több mint valószínű ez előzőleg létező struktúra módosításával. A kúria kezdeti épülete egy derékszögű terv szerint épült, két hosszanti boltozatmezővel. A déli homlokfalat a főbejárat előtti nyomókeretes oszlopos folyosó osztja fel. A bejárat egy tekintélyes faragott kőtömb lépcsőből áll. A szimmetrikus fő homlokfal épületpárkányán és az ablakkereten  gazdagon szegélyezett díszvakolat található – amely a múlt század eleji székely nemes lakásokra volt jellemző.

Maksa helység a megye központi térségében található, Besenyő mentén, a Bodok hegység déli lábánál, 547 m magasságon, a DN11 Brassó – Kézdivásárhely – Bákó útszakaszon.
Maksa község (Eresztevény falu) dél-nyugati részén helyezkedik el, a DN11 országút mellett, Brassó (kb.30 km) közelében, Sepsiszentgyörgy (kb.12 km) mellett, nagyon közel Kézdivásárhely municípiumhoz és Kovászna városhoz (kb.21 km).
A Benke Kúria utolsó tulajdonosa Benke László volt, akit 1949-ben a Duna Deltába deportáltak, amelyet követően a kúria a Mezőgazdasági Termelőszövetkezet (CAP) székhelye lett, majd később a munkásoknak nyújtott menedékhelyet.
A kúria egy helyi érdekű műemlék, amelyet hat évtizeden át nem használtak megfelelően, így a karbantartás hiánya az épület megrongálódásához vezetett.

A hely klímája kontinentális-mérsékelt, csapadékban gazdag nyarak és hideg telek jellemzik. A zónában a mérsékelt-óceáni nyugati légáramlatok vannak fölényben (főként a nyári időszakban), valamint a gyakori mérsékelt-kontinentális nyugati légáramlatok (főleg téli időszakban). A legtöbb csapadék június, május hónapokban esik, február a legszegényebb csapadékban.

A parlagon lévő régi épületeket a  SC GOLDIM SRL (Kft.) vásárolta meg 2007 novemberében és 2008 februárjában különböző tulajdonosoktól, amelyeket 2008-2013 közötti időszakban turisztikai panzió rendeltetéssel felújított.